KE32 Kuluttajalainsäädäntö tenttikysymykset

Lipidi-wiki

Loikkaa: valikkoon, hakuun

12.12.2005

1. Oikein vai väärin?

1.1 Jos sinut pahoinpidellään ja luottokorttisi viedään, vastaat joka tapauksessa kortilla tehdyistä ostoksista, mutta vain kortin luottorajaan asti.
1.2 Alastomuus mainoksissa on hyvän tavan vastaista.
1.3 Kun autoa tarjotaan osamaksulla TV-mainoksessa, pitää kertoa luoton todellinen vuosikorko.
1.4 Erikoistarjousta ei voi markkinoida, ellei ole peritty juuri ennen korkeampaa myyntihintaa samassa myyntipaikassa.
1.5 Velkajärjestely voidaan myöntää velalliselle, joka on tilapäisesti maksukyvytön.

2. Kuluttaja-asiamiehen eräänä tehtävänä on valvoa markkinoinnin lainmukaisuutta. Selvitä millaisia keinoja kuluttaja-asiamiehellä lain mukaan on käytettävissään silloin, kun markkinointi ei täytä kuluttajasuojalain vaatimuksia.

3. Mitä välttämättömyyspalveluilla tarkoitetaan? Mainitse esimerkkejä välttämättömyyspalveluista. Mitä erityispiirteitä välttämättömyyspalvelut tuovat sopimusoikeuteen?

4. Tavaran virheellisyydestä vastaa kuluttajasuojalain 5 luvun säännösten mukaan ensisijaisesti tavaran myyjä. Selvitä tavaran virheen seuraamukset: mitkä ovat ostajan velvollisuudet ja oikeudet virhetapauksessa? Mitä oikeuksia myyjällä on?

- Mikä on tuotevahinko ja millä edellytyksillä myyjä on kuluttajasuojalain mukaan velvollinen korvaamaan tuotevahingon ostajalle?

5. Kuluttajasuojalain 8 luku koskee eräitä kuluttajapalvelusopimuksia. Mitä?

- Mitä kuluttajasuojalain 8 luvussa säädetään toimeksisaajan oikeudesta tehdä toimeksiantoon kuulumattomia lisätöitä?
- Selvitä hinta-arvion merkitys kuluttujasuojalain 8 luvussa.

6. Mikä merkitys käsirahalla on asuntokaupassa? Mitä käsirahalle tapahtuu, jos ostotarjouksen tekijä vetäytyy kaupasta ostotarjouksen hyväksymisen jälkeen? Mitä seuraa, jos myyjä vetäytyy kaupasta käsirahallisen ostotarjouksen hyväksyttyään?

- Minkälainen oikeus kiinteistönvälittäjällä on ottaa muita tarjouksia vastaan hänen otettuaan käsirahallisen ostotarjouksen vastaan?
Henkilökohtaiset työkalut