ETK250 Tenttikysymykset

Lipidi-wiki

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tentti 19.5.2016

1. Selitä: PET, MAP, hapenpoistin, nuuttaaminen, laminointi, migraatio, kestomuovi...

2. a) Miten valmistetaan muovirasioita syvävetomenetelmällä? b) Rasia pinnoitetaan kuumaliimautuvalla laminaatilla. Minkä painatustavan valitsisit pakkaukselle ja miksi?

3. a) Hehkutus on osa lasin valmistusta. Mitä se tarkoittaa ja miksi sitä tehdään? b) Mitä hyötyä on metallipakkauksen sisäpuolen ja ulkopuolen lakkauksesta? c) Mitä eroa on bruttopainoannostelulla ja nettopainoannostelulla? d) Mikä on älypakkaus? Mainitse kaksi esimerkkiä. e) Mikä keskeinen ero on käsitteillä biohajoava ja kompostoituva?

4. Tuotteen pakkausvaihtoehtoina ovat kannellinen lasipurkki ja laminoitu itsestään seisova pussi. Vertaile pakkauksia a) säilyvyyden b) logistiikan c) kuluttajan näkökulmasta.

5. a) Mitkä ovat salaattisekoituksen kriittiset ominaisuudet pakkaamisen kannalta? b) Minkälaisen pakkausmateriaalin valitsisit salaattisekoitukselle? Perustele valintasi. c) Salaattisekoitus voidaan pakata käsin tai ainakin osittain automaattisella linjastolla. Kumman valitset ja miksi?

6. Jos et tehnyt kotitenttiä. a) Mitä periaatteita on elintarvikkeiden nimeämisessä? Kerro kaksi esimerkkiä sallituista nimistä. b) Mainitse x elintarviketta, joiden suolapitoisuus pitää ilmoittaa. c) Mitä eroa on termeillä viimeinen käyttöpäivä ja parasta ennen?

Tenttikysymykset 24.1.2013

1. Määrittele lyhyesti: a) Migraatio b) Biohajoava c) Ratamateriaali d) Kertamuovi e) LDPE (á 2 p)

2. Vertaile läkkilevystä valmistettua säilyketölkkiä ja aseptista kartonkilaminaattipakkausta pakkausmateriaaleina eri näkökulmista. (12 p)

3. Markkinoille tuodaan aika-lämpötilaindikaattorin sisältävä älypakkaus. Mitä on otettava huomioon tuotteen jakeluketjussa? (10 p)

4. Olet tuotekehittäjänä yrityksessä, joka valmistaa maitojauhetta. Kuluttajilta tulee valituksia paakkuuntuneesta ja tummuneesta maitojauheesta. Mitä huomioit pakkauskehityksessä? (8 p)

5.(Vastaa vain jos et tehnyt pakkausmerkintä-kotitenttiä.) a) Anna perusteltuja esimerkkejä sallituista elintarvikkeiden nimistä. (5 p) b) Anna esimerkkejä tuotteista, joissa ruokasuolan määrän ilmoittaminen on pakollista. (5 p)


Tenttikysymykset 9.12.2004

1. Määrittele lyhyesti seuraavat (a' 0.5p)

a) EVOH b) hioke c) sikkaus d) homopylymeeri e) sellu f) glassiini g) FIN-lava H) OPP i) test-laineri j) nuuttaus

2. Selosta periaate, johon perustuu a) kutistekalvon ja b) kiristekalvon käyttö. Mitä materiaaleja käytetään kyseiseen tarkoitukseen? (7p)

3. Miten tutkitaan muovikalvossa olevien pehmittimien mahdollista migraatiota elintarvikkeeseen? (5p)

4. (8p) a) Määrittele, mitä tarkoittetaan suojakaasupakkaamisella. b) Mihin elintarvikkeissa tapahtuviin prosesseihin suojakaasupakkaamisella voidaan vaikuttaa? c) Mitkä ovat tärkeimmät suojakaasupakkaamisen sovellusalat? d) Mitä suojakaasupakkaamisen käyttö edellyttää pakkausmateriaalilta/pakkaukselta?

Henkilökohtaiset työkalut