Säännöt

SÄÄNNÖT

1 § Nimi ja kotipaikka

Yhdistyksen nimi on Elintarvikeylioppilaiden yhdistys Lipidi ry ja sen kotipaikka Helsinki.

2 § Tarkoitus

Yhdistyksen tarkoituksena on toimia Helsingin yliopiston maatalousmetsätieteellisen tiedekunnan elintarvikeaineiden opiskelijoiden välisenä yhdyssiteenä ja ammattitietouden edistäjänä.

3 § Toiminta

Tarkoituksen toteuttamiseksi yhdistys toimeenpanee keskustelu- ja esitelmätilaisuuksia, ja järjestää kursseja, ekskursioita ja virkistystilaisuuksia jäsenilleen.

4 § Jäsenet

Yhdistyksen jäsenet ovat
1) varsinaisia jäseniä
2) ulkojäseniä
3) kannattajajäseniä
4) kunniajäseniä
5) vaihto-oppilasjäseniä

Jäseneksi hyväksymisen suorittaa yhdistyksen hallitus. Yhdistyksen varsinaisiksi jäseniksi voivat liittyä Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan elintarvikeaineiden opiskelijat ja opettajat.

Ulkojäseniksi voivat liittyä muut yhdistyksen toimialaa lähellä olevat henkilöt. Oikeuskelpoinen yhteisö tai yksityinen henkilö voidaan hyväksyä yhdistyksen kannattajajäseneksi. Kunniajäseneksi voidaan kutsua henkilö, joka huomattavalla tavalla on edistänyt yhdistyksen tarkoitusperiä tai jolle yhdistys muuten haluaa osoittaa kunnioitustaan. Vaihto-opiskelijajäseneksi voi liittyä ulkomaisessa yliopistossa tutkintoa suorittava henkilö, joka on saapunut virallisen vaihto-opiskeluohjelman kautta suorittamaan elintarvikeaineiden vaihtoopiskelujaksoa Helsingin yliopistossa. Jokaisella varsinaisella jäsenellä on oikeus äänestää yhdistyksen kokouksissa.

5 § Jäsenmaksut ja varainhankinta

Varsinaisilta jäseniltä, ulkojäseniltä ja kannattajajäseniltä voidaan periä kerran vuodessa jäsenmaksu. Jäsenmaksuvoi olla erisuuruinen eri jäsenryhmillä. Jos jäsen on laiminlyönyt erääntyneen jäsenmaksun maksamisen kolmen (3) kuukauden ajan, voi hallitus katsoa jäsenen eronneeksi yhdistyksestä. Yhdistys voi toimintansa tukemiseksi ottaa vastaan avustuksia ja lahjoituksia sekä harjoittaa julkaisu- ja kustannustoimintaa.

6 § Jäsenen erottaminen

Hallitus voi erottaa jäsenen, joka ei täytä jäsenyysehtoja tai on aiheuttanut vahinkoa yhdistykselle tai sen muille jäsenille. Erotettavalla on oikeus tulla kuulluksi ennen päätöstä.

7 § Hallitus ja muut toimijat

Marraskuussa pidettävä syyskokous valitsee yhdistykselle sen varsinaisista jäsenistä hallituksen seuraavaksi toimikaudeksi yksinkertaisella äänienemmistöllä. Yhdistyksen hallitukseen kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri, taloudenhoitaja, tiedottaja ja enintään yhdeksän (9) muuta jäsentä. Syyskokouksessa valitaan kaksi toiminnantarkastajaa ja yksi varalle. Toiminnantarkastajien tulee olla hallituksesta riippumattomia henkilöitä.

Yhdistyksen kokous tai hallitus voi yhdistyksen toiminnan vaatiessa valita hallituksen alaisuuteen jaoksia, sekä hallituksen ulkopuolisia toimihenkilöitä ja heille avuksi toimikuntia. Jaokset, toimihenkilöt ja toimikunnat valitaan vuodeksi kerrallaan, ellei valittaessa toisin määrätä. Kuraattorina toimii Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa opetusta antava tiedeyhteisön edustaja. Kuraattori toimii opettajien ja opiskelijoiden välisenä yhdyshenkilönä.

8 § Hallituksen kokoukset ja tehtävät

Yhdistyksen hallitus on päätösvaltainen, kun läsnä on vähintään puolet hallitukseen valituista, joista yksi on puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja, kuitenkin vähintään neljä (4) henkilöä. Hallituksen jäsen voi osallistua kokoukseen tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla. Hallituksen kokouksesta lähetetään tieto hallituksen jäsenille vähintään kaksi (2) päivää ennen kokousta. Hallituksen kokouksista on pidettävä pöytäkirjaa. Hallitus on yhdistyksen toimeenpaneva elin, jonka tehtäviä ovat muun muassa:
1. Valmistella yhdistyksen kokoukset
2. Toimeenpanna yhdistyksen kokouksen päätökset
3. Edustaa yhdistystä ulospäin
4. Hoitaa yhdistyksen juoksevia asioita, mm. taloutta
5. Uusien jäsenten hyväksyminen ja jäsenrekisterin ylläpitäminen
6. Laatia yhdistyksen toiminta- ja taloussuunnitelmat sekä tilinpäätös ja toimintakertomus

9 § Yhdistyksen nimen kirjoittaminen

Yhdistyksen nimen kirjoittavat hallituksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja yhdessä tai toinen yhdessä taloudenhoitajan tai sihteerin kanssa.

10 § Toiminnantarkastus

Yhdistyksen toiminta- ja tilikausi on kalenterivuosi. Tilit ja vuosikertomus on jätettävä toiminnantarkastajille vähintään kuukautta ennen kevätkokousta. Tilinpäätöksen teosta vastaa taloudenhoitaja. Hallinnon ja tilit tarkastavat kaksi (2) syyskokouksessa vuodeksi kerrallaan valittua toiminnantarkastajaa, jotka esittävät tilit hyväksyttäväksi kevätkokoukselle.

11 § Yhdistyksen kokoukset

Yhdistyksen kevätkokous pidetään tammi- tai helmikuussa ja syyskokous marras- tai joulukuussa hallituksen lähemmin määräämänä aikana. Muita kokouksia pidetään, kun hallitus katsoo sen tarpeelliseksi tai vähintään 1/10 yhdistyksen jäsenistä sitä pyytää hallitukselta kirjallisesti ilmoitetun asian käsittelemistä varten. Yhdistyksen kokoukset kutsutaan koolle vähintään seitsemän (7) päivää ennen kokousta yhdistyksen sähköpostilistan kautta lähetetyllä ilmoituksella. Kokouksen esityslista sekä kokouskutsu on pidettävä näkyvissä myös yhdistyksen sosiaalisen median kanavassa ilmoituksen julkaisupäivästä lähtien.

12 § Kevätkokouksessa käsiteltävät asiat

Kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1) Valitaan kokoukselle puheenjohtaja ja sihteeri
2) Valitaan kaksi (2) pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi (2) ääntenlaskijaa
3) Päätetään tilinpäätöksen hyväksymisestä ja vastuuvapauden myöntämisestä tilivelvollisille tai muusta toimenpiteestä, johon suoritettu tilien ja hallinnon tarkastus antaa aihetta
4) Päätetään talousarvion vahvistamisesta ja jäsenmaksujen suuruuksista
5) Päätetään muista esille tulevista asioista ottaen huomioon näiden sääntöjen 14 §:n ja yhdistyslain 24 §:n määräykset

13 § Syyskokouksessa käsiteltävät asiat

Syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1) Valitaan kokoukselle puheenjohtaja ja sihteeri
2) Valitaan kaksi (2) pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi (2) ääntenlaskijaa
3) Valitaan puheenjohtaja, hallitus, toimihenkilöt, kuraattori ja muut mahdolliset toimijat seuraavalle toimintakaudelle
4) Valitaan kaksi (2) toiminnantarkastajaa ja yksi (1) varatoiminnantarkastaja
5) Kuluvan toimintakauden toiminnan läpikäynti
6) Päätetään muista esille tulevista asioista ottaen huomioon näiden sääntöjen 14 §:n ja yhdistyslain 24 §:n määräykset

14 § Esitykset yleisissä kokouksissa

Jäsenten kokouksissa esittämät asiat voidaan ottaa niissä käsiteltäviksi, ei kuitenkaan päätettäviksi. Jos jäsen haluaa jonkin asian yhdistyksen kokouksessa päätettäväksi, on hänen tehtävä siitä kirjallinen esitys hallitukselle niin hyvissä ajoin ennen kokousta, että hallitus ehtii antaa siitä lausuntonsa.

15 § Äänestys yhdistyksen kokouksissa

Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella jäsenmaksunsa suorittaneella varsinaisella jäsenellä yksi (1) ääni. Päätökset yhdistyksen kokouksissa tehdään yksinkertaisella äänienemmistöllä, paitsi silloin, kun kysymys on sääntöjen 17 §:ssä ja 18 §:ssä mainituista asioista. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, paitsi vaaleissa arpa.

16 § Tunnukset

Yhdistyksen tunnuksista määrätään tarkemmin merkkiohjesäännössä.

17 § Sääntömuutokset

Näiden sääntöjen muutosehdotukset on käsiteltävä kahdessa peräkkäisessä vähintään kahden (2) viikon ja enintään kolmen (3) kuukauden väliajoin pidetyssä yhdistyksen kokouksessa. Päätökseen vaaditaan molemmissa kokouksissa vähintään 3/4 enemmistö annetuista äänistä.

18 § Yhdistyksen purkaminen

Päätös yhdistyksen purkamisesta on tehtävä kahdessa vähintään kahden (2) viikon ja enintään kolmen (3) kuukauden väliajoin pidetyssä yhdistyksen kokouksessa vähintään 3/4 enemmistöllä äänestyksessä annetuista äänistä. Yhdistyksen purkautuessa on sen varat käytettävä edellä mainittujen kokousten päättämällä tavalla elintarviketutkimusta edistävään tarkoitukseen.